Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z brzoskwiniami i galaretką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 6 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 200 ml
serek homogenizowany 150 gram-smak brzoskwiniowy
cukier puder 1 łyżka
brzoskwinie 2 sztuki

Dodatkowo

brzoskwinie 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
śmietana 30% 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z brzoskwiniami i galaretką

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
Krok 1 - Torcik z brzoskwiniami i galaretką foto
2
Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Krok 2 - Torcik z brzoskwiniami i galaretką foto
3
Masa: Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, ostudzić. Przelać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia. Następnie pokroić w małą kostkę ( 2 łyżki pokrojonej galaretki odłożyć). Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Dodać serek brzoskwiniowy i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Torcik z brzoskwiniami i galaretką foto
4
Wykonanie: Biszkopt rozkroić na pół. Położyć pierwszy blat na paterze i zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć biszkopt połową przygotowane sprite. Obrane i pozbawione brzoskwinie pokroić w małą kostkę. Na spód wyłożyć połowę pokrojonej brzoskwini i połowę galaretki. Na wierzchu ulożyć połowę masy. Nałożyć resztę brzoskwini i galaretki i wyłożyć resztę masy.
Krok 4 - Torcik z brzoskwiniami i galaretką foto
5
Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Nasączyć sprite. Odłożyć do lodówki na 2-3 godz. Dekoracja: Ubić pozostałą kremówkę. Delikatnie nałożyć ja cienką warstwą do około tortu. Zrobić rozetki na wierzchu tortu. Na środku położyć odłożoną galaretkę. Ostatnia brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć dookoła tortu ( ja do krojenia użyłam krajalnicy). Schłodzić jeszcze 2 godziny. Smacznego!
Krok 5 - Torcik z brzoskwiniami i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 23.11.2014 09:42
wspaniałe
ben-ka 23.11.2014 08:57
Pewnie wszystkim smakował:)
Zdzisław 22.11.2014 10:23
takie ciasta bardzo lubię
caralajna 22.11.2014 09:20
wygląda świetnie
Ola1984 22.11.2014 08:46
Bardzo pyszny ten torcik :) Zamawiam kawałek na popołudnie do kawy :)
jasiek 21.11.2014 23:14
ładne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak