Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik na przystawkę.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składnik podstawowy.

filety śledziowe 6 sztuk
olej roślinny 1 szklanka

Dodatkowo

cebula biała 1,5 sztuki
keczup 4-5 łyżek
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik na przystawkę.

Kroki postępowania

1
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez ok.3 godziny,zlewając wodę.
Pokroić je na mniejsze kawałki,włożyć do słoika z zalać olejem.
Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki przynajmniej na 1 noc.
Krok 1 - Śledzik na przystawkę. foto
2
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Krok 2 - Śledzik na przystawkę. foto
3
Olej wlać na patelnię,włożyć cebulę i smażyć nie rumieniąc,najlepiej na małym ogniu do momentu aż cebula troszkę zmięknie.
Krok 3 - Śledzik na przystawkę. foto
4
W momencie gdy cebula będzie zeszklona,dodajemy keczup.
Krok 4 - Śledzik na przystawkę. foto
5
Mieszamy go z cebulą i podgrzewamy do momentu zabarwienia się cebuli na czerwono.
Krok 5 - Śledzik na przystawkę. foto
6
Cebulę zestawiamy z ognia i studzimy,a następnie układamy na małe talerzyki po 1-2 łyżki.
Krok 6 - Śledzik na przystawkę. foto
7
Śledzie wyjmujemy z oleju,układamy na cebulce ,ewentualnie dekorujemy i gotowe.
Smacznego.
Krok 7 - Śledzik na przystawkę. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.12.2014 08:40
pysznie podany
adelajda 27.11.2014 15:19
mój mąż uwielbia takie śledzie :)))
wyattearp 23.11.2014 18:25
takie śledziki lubię
Adamorek 21.11.2014 23:20
dobra przekąska
anemon 21.11.2014 22:09
Bardzo smaczna przystawka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak