Przepis i sposób przygotowania na: OPONKI SEROWE
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, zmielony twaróg, jajka, proszek do pieczenie oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagnieść ciasto, nie powinno się kleić. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części i każdą kolejno wałkujemy na grubość około 2 cm. Następnie szklanką wykrawamy kółka a w środku wykrawamy mniejsze kółko - można do tego użyć kieliszka do wódki. Tak przygotowane kółka odkładamy na lnianą ściereczką.
Do garnka wlewamy 2 litry oleju i łyżeczkę octu. Na rozgrzany olej wrzucamy oponki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone oponki wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe oponki układany w dowolnej kompozycji i posypujemy cukrem pudrem połączony z cukrem waniliowym