Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OPONKI SEROWE

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kg
mąka pszenna 1 kg
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cuker puder 2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
olej do smażenia 2 litry
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: OPONKI SEROWE

Twaróg zmielić przez maszynkę.
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, zmielony twaróg, jajka, proszek do pieczenie oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagnieść ciasto, nie powinno się kleić. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części i każdą kolejno wałkujemy na grubość około 2 cm. Następnie szklanką wykrawamy kółka a w środku wykrawamy mniejsze kółko - można do tego użyć kieliszka do wódki. Tak przygotowane kółka odkładamy na lnianą ściereczką.

Do garnka wlewamy 2 litry oleju i łyżeczkę octu. Na rozgrzany olej wrzucamy oponki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone oponki wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe oponki układany w dowolnej kompozycji i posypujemy cukrem pudrem połączony z cukrem waniliowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 22.11.2014 11:52
bardzo pyszne :)
Niki22 21.11.2014 22:20
mmm słodkie dzieciństwo :)
BernadettaP 21.11.2014 20:32
Smak dzieciństwa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak