Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki mięsno - gryczane w sosie koperkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
kasza gryczana 100 gram
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna do obtoczenia i sosu
bulion drobiowy 1 litr
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki mięsno - gryczane w sosie koperkowym

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka, bułkę tartą i wystudzoną kaszę gryczaną. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki (najlepiej zwilżonymi dłońmi), obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu. Koperek siekamy i dodajemy do garnka z klopsikami. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.11.2014 13:24
Bardzo lubię łączyć mięso z kaszami, zwłaszcza właśnie z kaszą gryczaną, którą szczególnie lubimy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak