Sernik z kawą

Sernik z kawą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto białe

  • białko

    7 sztuk
  • mąka pszenna

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    50 gram
  • cukier

    200 gram
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • ocet

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ciasto biszkoptowe

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

Wkładka serowa

  • twaróg zmielony

    1 kilogram
  • cukier

    1. 1/2 szklanki
  • masło

    200 gram
  • żółtka

    7 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • białka

    4 sztuki

Krem

  • żółtka

    4 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    200 gram
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • aromat cytrynowy

    kilka kropli

Dodatkowo

  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka

Polewa

  • czekolada gorzka

    50 gram
  • śmietana 30%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


1. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Suche składniki razem przesiać i dodać do białek, lekko przemieszać, dodać ocet, wymieszać i wyłożyć do blaszki robiąc górki i dołki ( miałam mało precyzyjny przepis i tego nie zrobiłam). Ciasto posypać kawą.
2. Białka ubić z solą dodając cukry. Do ubitych białek wmieszać żółtka i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać i wylać na ciasto białe posypane kawą. Piec 30 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu przekroić.
3. Ser: Ser utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodać do sera.Ucierając dodać budyń i na koniec białka ubite z 1/2 szkl cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozprowadzić ser i upiec na złoty kolor ok 40 min temp 180*C. Wystudzić.
4. Krem: Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę i 3/4 szkl mleka, wymieszać na gładką masę. Resztę mleka zagotować dodając pozostały cukier. Wlać rozmieszane żółtka i ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić.
5. Masło ucierać i partiami dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat i sok z cytryny.
6. Na przekrojone ciasto wyłożyć połowę kremu, położyć zimny sernik resztę masy i przykryć drugą połową ciasta. Polać polewą.
7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto biszkoptowe (na białe posypane kawą) najlepiej wykładać łyżką

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monikaT83

21.11.2014 11:57
cacuszko! uwielbiam serniki i kawkę:)

Zdzisław

21.11.2014 09:11
wspaniałe słodkości

Pani Domu

20.11.2014 21:27
super ciacho

R'n'G Kitchen

20.11.2014 20:05
Świetne ,delikatnie wyglądające ciacho.

kloruś

20.11.2014 19:09
Prezentuje się smakowicie :)

iziona

20.11.2014 18:19
Obłędny widok, coś wspaniałego

adelajda

20.11.2014 18:09
Super ciacho :)

caralajna

20.11.2014 18:09
wygląda obłędnie! :)

BernadettaP

20.11.2014 18:00
Świetnie się prezentuje !

jola91

20.11.2014 16:03
Smakowite ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat