Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Myszka Miki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na 1 biszkopt - tortownica 25cm (potrzebne 3 krążki ciasta)

jajko 3 sztuki
cukier pół szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Krem/budyń

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 1 litr
cukier 0,5 szklanki
masło lub margaryna 2 kostki

dodatkowo

dżem truskawkowy 1 słoik 300 gram
masa cukrowa 1,5 kg
barwnik spożywczy do ciast kilka kolorów

Porada

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Myszka Miki

Kroki postępowania

1
Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
Krok 1 - Tort Myszka Miki foto
2
Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
Krok 2 - Tort Myszka Miki foto
3
Kremem posmaruj biszkopty przekładając je również dżemem.
Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
Krok 3 - Tort Myszka Miki foto
4
Gotową masę cukrową w kolorze czerwonym (około 1kg) rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
Krok 4 - Tort Myszka Miki foto
5
Z czarnej i czerwonej masy cukrowej robimy myszkę.
Myszka Miki - łączymy elementy za pomocą długich wykałaczek.
Krok 5 - Tort Myszka Miki foto
6
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Literatką wycinamy kółka, następnie mniejszą foremką lub zakrętką od butelki robimy mniejsze kółeczka,aby zrobić uszka
Krok 6 - Tort Myszka Miki foto
7
Robimy kilka kolorowych wałeczków z masy cukrowej i tniemy na równe części aby mieć równe kolorowe kuleczki do ozdoby dołu tortu.
Dookoła układamy kolorowe kulki
Krok 7 - Tort Myszka Miki foto
8
Na górze tortu robimy trawkę aby postawić naszą myszkę.
Krok 8 - Tort Myszka Miki foto
9
Na samym środku mocujemy myszkę.
Krok 9 - Tort Myszka Miki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 21.11.2014 08:33
Dziękuję :) ja na swoim koncie mam już 300 tortów :)
turkus3 21.11.2014 08:23
wielki podziw - do tej pory zbieram szczękę z podłogi :-) extra !!!
irenka 20.11.2014 22:03
cudeńko,musi być przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak