Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 200 g
papryka czerwona 1 średnia
marchewka 1-2 szt.
cebula czerwona 3 małe
pomidory 4-5 średnich
seler korzeniowy 1/2 średniego
pietruszka 1 średnia
Liść lubczyku suszony Prymat suszony
Imbir mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukier
Papryka słodka mielona Prymat
olej rzepakowy

Porada

Przechowywać w lodówce do 7 dni - napoczętą porcję zużyć do 48 godzin. * Paprykarz można zapasteryzować w słoiczkach 200-250ml przez ok. 30 minut. * Nadaje się również do zamrożenia w niewielkich porcjach, w szczelnie zamykanych pojemniczkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Przygotować warzywa, przyprawy i kaszę jaglaną - z wygody użyłam tej do gotowania w woreczkach.
Krok 1 - Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną foto
2
Włoszczyznę obrać, pokroić i ugotować do miękkości w bardzo małej ilości lekko osolonej wody. Zachować wywar! Warzywa rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce.
Krok 2 - Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną foto
3
Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną foto
4
Cebulę obrać i posiekać, po czym lekko posolić i zeszklić na 5 łyżkach oleju.
W międzyczasie pokroić w drobną kostkę paprykę i dodać do cebuli - przesmażyć razem kilka minut.
Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić i dusić na szerokiej patelni z dodatkiem lubczyku, imbiru, papryki i pieprzu, podlane wywarem z włoszczyzny - stale mieszać na sporym płomieniu, aby szybko się rozpadły i odparowały. Pod koniec dodać podsmażoną cebulę z papryką, rozdrobnioną marchewkę, seler i pietruszkę. Dusić razem do miękkości warzyw.

Gotowy gęsty sos doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Krok 4 - Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną foto
5
Ugotowaną kaszę jaglaną rozdrobnić widelcem, dodać sos pomidorowy i wymieszać dokładnie. W razie konieczności doprawić do smaku.

Przełożyć paprykarz do małych słoiczków lub niewielkich pojemniczków z pokrywkami, ugnieść szczelnie aż po sam brzeg naczynia i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia, następnie zamknąć i wstawić do lodówki.
Krok 5 - Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 20.11.2014 18:24
Bardzo ciekawy pomysł, kradnę przepis
luna76 20.11.2014 14:27
świetny pomysł :)
Habibi 20.11.2014 10:39
Pyszny jest :) Ja sobie podzieliłam na małe porcje po 150 ml (w malutkie słoiczki) i każdą z nich doprawiłam inaczej - czosnek, chili, świeży utarty imbir, zmielona czarnuszka i świeży lubczyk.
Monika-twin 19.11.2014 23:24
rewelacja.
Marta Ryżek-Kalkowska 19.11.2014 21:14
przepis warty wypróbowania.
as28 19.11.2014 20:29
fajny przepis
IKrakowianka 19.11.2014 20:19
super pomysł na paprykarz
mysza75 19.11.2014 19:19
jakie fajny i zdrowy paprykarz, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak