Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :)

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 500 g
mleko 2% 1 szklanka
jajko 1 szt
masło lub margaryna 3 łyżki
cukier drobny 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt

Farsz

ser feta 1/2 opakowania
szpinak świeży 2 garści
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :)

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy cukrem następnie dolewamy część letniego mleka, dosypujemy kilka łyżek mąki i robimy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kwadrans.
Krok 1 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
2
Następnie dodajemy pozostałe składniki (stopione masło) i wyrabiamy ciasto drożdżowe. przykrywamy ściereczką i do ciepłego miejsca na ok. 60-80 min.
Krok 2 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
3
W tym czasie na patelni topimy masło, dodajemy drobno pokrojony czosnek i rumienimy go. Szpinak myjemy, odrywamy ogonki, targamy go i dodajemy do czosnku. Doprawiamy do smaku. Studzimy.
Krok 3 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
4
Na końcu dodajemy kawałki fety i łączymy ze szpinakiem.
Krok 4 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
5
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i szklanką wykrawamy koła. Na część z nich na środek kładziemy farsz.
Krok 5 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
6
Drugą częścią przykrywamy i łączymy.
Krok 6 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
7
Formujemy dowolny kształt bułeczek, u mnie prawie gwiazdki :) Odstawiamy do napuszenia.
Krok 7 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
8
Następnie smarujemy jajem i pieczemy w 170 stopniach do zrumienienia ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.11.2014 15:20
Chętnie zjem :)))
Lucan 19.11.2014 18:42
smakowite, uwielbiam połączenie: szpinak i feta:)
molanka 19.11.2014 15:46
bardzo fajny pomysł
Lis 19.11.2014 14:47
Apetyczne:)
Malinka 19.11.2014 12:10
@Habibi dziękuję za sugestie, które pewnie w niedługim czasie wykorzystam :)
RenataZ-et 19.11.2014 12:09
muszą być przepyszne!
wwwiolka 19.11.2014 12:02
Bardzo ładnie się prezentują.
erym 19.11.2014 11:54
dla mnie pycha!
kasia.s 19.11.2014 11:53
Muszą być pyszne:)
Wafelek2601 19.11.2014 11:37
Świetny pomysł
Rysia 19.11.2014 10:58
Wspaniałe bułeczki.
Habibi 19.11.2014 10:46
Moje ulubione zestawienie szpinaku i fety :) Robię w nieco innej formie podobne bułeczki, chociaż ostatnio zamiast tradycyjnej fety dodaję ser solankowyturecki lub sery bałkańskie, które uwielbiam.
Wiktoria29 19.11.2014 10:03
wyglądają bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak