Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowa babka z makiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej rzepakowy 100 ml
mak 3 łyżki
owoce kandyzowane 50 gram

Lukier i dekoracja

cukier puder 6 łyżek
sok z cytryny
owoce kandyzowane 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowa babka z makiem

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do czasu jego rozpuszczenia.
Krok 1 - Piankowa babka z makiem foto
2
Następnie miksując na najwolniejszych obrotach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Piankowa babka z makiem foto
3
Wlewamy olej i miksujemy do czasu połączenia składników.
Krok 3 - Piankowa babka z makiem foto
4
Na koniec dodajemy mak i kandyzowane owoce, mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 4 - Piankowa babka z makiem foto
5
Ciasto przelewamy do silikonowej formy o wymiarach 24,5 x 10 cm.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C
Cukier puder mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wierzch kandyzowanymi owocami.
Krok 5 - Piankowa babka z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 18.11.2014 23:08
pyszna babeczka
Futka 18.11.2014 21:34
Wspaniałości - przepyszna babka :)
Róża1 17.11.2014 20:42
wspaniała babka !!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak