Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z białek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
mleko 1 szklanka
białko 6-7 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy
bakalie
rodzynki
sól szczypta

Porada

Ciasto można modyfikować, np. zamiast bakalii dodać mak i wyjdzie pyszny piegus. Ten przepis przydaje się zwłaszcza po robieniu faworków, kiedy nie mamy co zrobić z białkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z białek

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dosypujemy cukier i miksujemy. Teraz kolejno dodajemy olej, mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy - cały czas miksując. Na końcu dodajemy ulubione bakalie i rodzynki (zalane wcześniej wrzątkiem, odcedzone i obtoczone w mące). Ciasto pieczemy w podłużnej formie 50 min. w 180 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 16.11.2014 17:20
takie ciasta bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak