Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone a'la mexicana

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 g
drożdże 25 g
mleko 1 i 1/3 szklanki
olej 3 łyżki
sól
jajko 1 szt

Farsz

kiełbasa 400 g
boczek wędzony 200 g
pieczarki 500 g
fasola czerwona z puszki 1 szt
kukurydza w puszce 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
ser żółty 250 g
majeranek
bazylia
oregano
keczup 12 łyżek
sól i pieprz

Porada

Następnego dnia można odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone a'la mexicana

1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy ciepłe mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi objętość.

2. Farsz: Cebulę drobno siekamy. Kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki a boczek i paprykę w kostkę. Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę i boczek (bez tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z boczku w trakcie smażenia), po chwili dodajemy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż woda wyparuje i całość lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy paprykę, kukurydze i fasolę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Farsz odstawiamy żeby trochę ostygł.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 20 cm. Każdy placek smarujemy niewielką ilością ketchupu zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Na połówce każdego placka nakładamy porcję nadzienia i posypujemy startym serem. Wolne brzegi placka smarujemy wodą, składamy na pół i formujemy dużego pieroga dobrze sklejając brzegi. Pierogi przekładamy na blaszkę a ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 18:48
Super jedzenie.
dagita 17.11.2014 14:17
Jeszcze lepiej smakuje :)
luna76 16.11.2014 13:10
wspaniale to wygląda :)
Anna133 16.11.2014 08:41
smaczne, ja uwielbiam takie dania
dagita 15.11.2014 21:54
Polecam bo są pyszne :)
Zdzisław 15.11.2014 21:53
takie dania bardzo lubię
V_kuchareczka 15.11.2014 21:06
bardzo smaczne
IKrakowianka 15.11.2014 20:19
uwielbiam takie jedzenie :)
ada.la 15.11.2014 19:45
ciekawy przepis
ewelinapac 15.11.2014 19:20
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak