Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger kontynentalny

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki do burgerów
antrykot wołowy 150 gram na osobę
ser cheddar 1 plasterek na osobę
sałata lodowa
boczek wędzony 2-3 plastry na osobę
jajko 1 na osobę
masło do smażenia jajka
keczup
majonez
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Burger kontynentalny

Mięso mielimy i w misce mieszamy z solą i pieprzem. Wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.

W tym samym czasie smażymy na maśle na patelni jajko sadzone.

Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki.

I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.01.2015 13:21
pyszny burger :)
romanrafal
romanrafal 30.12.2014 08:56
apetyczny burger

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak