Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    8
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki domowego
  • mąka pszenna

    1 1/3 szklanki
  • wiórki kokosowe pomarańczowe

    60 g
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet

    2 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    szczypta
  • aromat migdałowy

    kilka kropel

masa mascarpone

  • serek mascarpone

    250 g
  • serek homogenizowany

    450 g
  • granat

masa kokosowa

  • śmietanka 30 %

    330 ml
  • śnieżka

    20 g
  • czekolada biała

    100 g
  • wiórki kokosowe

    20 g
  • wafelki kokosowe

    60 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe, aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem). Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 3 części (przekrawamy wzdłuż).
MASA MASCARPONE: Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem.
MASA KOKOSOWA: Śmietankę ubijamy mikserem z 1 łyżką cukru i Śnieżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe (u mnie zielone), mieszamy, studzimy, wlewamy do śmietanki i ponownie ubijamy. Wafelki kruszymy, dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy.
Spód biszkoptu smarujemy masą mascarpone, wykładamy na nią pestki granata. Następnie nakładamy biszkopt, smarujemy masą kokosową, przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób, np. polewą czekoladową i posypując wiórkami kokosowymi.


Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat