Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 8
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki domowego
mąka pszenna 1 1/3 szklanki
wiórki kokosowe pomarańczowe 60 g
cukier 1 szklanka
ocet 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
sól szczypta
aromat migdałowy kilka kropel

masa mascarpone

serek mascarpone 250 g
serek homogenizowany 450 g
granat

masa kokosowa

śmietanka 30 % 330 ml
śnieżka 20 g
czekolada biała 100 g
wiórki kokosowe 20 g
wafelki kokosowe 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe, aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem). Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 3 części (przekrawamy wzdłuż).
MASA MASCARPONE: Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem.
MASA KOKOSOWA: Śmietankę ubijamy mikserem z 1 łyżką cukru i Śnieżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe (u mnie zielone), mieszamy, studzimy, wlewamy do śmietanki i ponownie ubijamy. Wafelki kruszymy, dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy.
Spód biszkoptu smarujemy masą mascarpone, wykładamy na nią pestki granata. Następnie nakładamy biszkopt, smarujemy masą kokosową, przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób, np. polewą czekoladową i posypując wiórkami kokosowymi.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak