Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowate ciasteczka z orzechami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
masło 10 dag
mak 2 łyżki
cukier puder 5 dag
likier orzechowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Pozostałe składniki

białko 1 szt
cukier puder 2 łyżki
spirytus 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżeczka
orzechy laskowe 3 dag
konfitura wiśniowa

Porada

Ciasteczka można posypać krokantem lub makiem

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate ciasteczka z orzechami

Kroki postępowania

1
Orzechy laskowe zmielić w maszynce do żółtego sera.
Krok 1 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ciepłe masło, żółtko, mak, cukier puder, likier orzechowy.
Krok 2 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto
3
Zagnieść ciasto, zawinąć, odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Następnie rozwałkować i foremką wycinać ciasteczka,
Krok 3 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto
4
układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ułożyć porcję konfitury.
Krok 4 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto
5
Białko z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką, aromatem i spirytusem.
Krok 5 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto
6
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ciasteczka.
Krok 6 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto
7
Posypać orzechami, włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 7 - Piegowate ciasteczka z orzechami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 15.11.2014 19:52
fajne ciacha
Agnieszka-87-25 15.11.2014 08:36
ciekawie wyglądają
Kolorowa 14.11.2014 21:08
Jak orzechowo ;)
Megg 14.11.2014 20:57
bardzo fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak