Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulki po grecku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szalotka 20 dag
rodzynki 5 dag
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
olej 125 ml
wino białe wytrawne 100 ml
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
zioła świeże
sól

Porada

Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulki po grecku

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.Rodzynki namoczyć.
Krok 1 - Cebulki po grecku foto
2
Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół.
Krok 2 - Cebulki po grecku foto
3
Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól.
Krok 3 - Cebulki po grecku foto
4
Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.
Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.
Krok 4 - Cebulki po grecku foto
5
Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.
Dla mnie są doskonałe na ciepło.
Krok 5 - Cebulki po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 14.11.2014 18:48
może jak mi zasmakuje to w koncu odwiedzę Grecję:)
odjechana 14.11.2014 14:15
Ja uwielbiam cebulkę w różnych formach :) Przepis przepyszny! :)
IwonaDD 14.11.2014 13:49
fajny przepis
msmariusz 14.11.2014 13:23
ciekawe przepis
Anna169Hosz 14.11.2014 11:20
Świetny dodatek do mięs.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak