Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęsina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1
sól
pieprz
majeranek
mąka 2 łyżki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: gęsina

Kroki postępowania

1
Gęś rozebrałam i do tego przepisu wykorzystałam nogi i piersi.Od reszty oddzieliłam skórę i z niej wytopiłam smalec, a na reszcie mięsa bez skóry ugotowałam rosół.
Skórę na piersiach i udach ponacinałam i natarłam solą.
Krok 1 - gęsina foto
2
ponacinana skóra na piersiach
Krok 2 - gęsina foto
3
Położyłam na suchą patelnię skórą do dołu. Tak wytapiał się smalec, który po czasie odlałam zostawiając go odrobinę na patelni. Powtórzyłam to jeszcze raz i oprószyłam mięso majerankiem i solą. Przykryłam i dusiłam odwracając mięso. Gdy skóra już się porządnie zrumieniła, odlałam nadmiar smalcu i zalałam wodą. Tak dusiłam do miękkości
Krok 3 - gęsina foto
4
Sos zaciągnęłam mąką wymieszaną z wodą.
Krok 4 - gęsina foto
5
gotowe
Krok 5 - gęsina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 07.10.2015 17:15
fajnie przyrządzona
Jagódka77 14.01.2015 09:34
świetne miesko
Bernadeta1 14.11.2014 12:08
Dawno nie jadłam takiego mięska
Ewelina1991 14.11.2014 10:40
pyszności na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak