Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową
Kroki postępowania
Ryby filetujemy, oczyszczamy z ości, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Tak przygotowane filety oprószamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Do naczynia dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, sok cytrynowy, cukier brzozowy rozpuszczony w łyżce wody, 1,5 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego oraz listki bazylii. Wszystko miksujemy za pomocą blendera oraz doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
Na talerzu warto ułożyć je warstwami:
Jeden filet polewamy salsą cytrynowo - bazyliową, a na niej układamy drugi filet, który również polewamy salsą.
Podajemy z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.
Życzę smacznego! :)