Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z tilapii 4 sztuki
olej rzepakowy (do smażenia)

SALSA

bazylia świeża 1 garść listków
sok z cytryny (z połowy owocu)
skórka z cytryny (z połowy owocu)
woda 1 łyżka
ksylitol 1 czubata łyżeczka
olej rzepakowy 1,5 łyżki (zimnotłoczonego)
sól 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Porada

Pamiętajmy, aby do przygotowania tego dania nie wybierać tilapii hodowanej w Chinach, a tą z hodowli ekologicznej, w której występuje zamknięty obieg wody i ryby nie są "faszerowane" hormonami. Kupujmy tilapię świeżą, najlepiej hodowaną w Polsce.

Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową

Kroki postępowania

1
Propozycja na aromatyczną, wyraźną w smaku rybkę, którą otula kołderka z cytrynowo - bazyliowej salsy. W daniu przeplata się delikatność mięsa tilapii ze słodko - kwaśnym smakiem salsy i wyraźną nutą bazylii.

Ryby filetujemy, oczyszczamy z ości, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Tak przygotowane filety oprószamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1 - Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową foto
2
Następnie przystępujemy do przygotowania salsy cytrynowo - bazyliowej:

Do naczynia dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, sok cytrynowy, cukier brzozowy rozpuszczony w łyżce wody, 1,5 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego oraz listki bazylii. Wszystko miksujemy za pomocą blendera oraz doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2 - Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową foto
3
Filety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym przez około 2 -3 minuty.

Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

Na talerzu warto ułożyć je warstwami:

Jeden filet polewamy salsą cytrynowo - bazyliową, a na niej układamy drugi filet, który również polewamy salsą.

Podajemy z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 16.11.2014 11:25
Podoba mi się ta propozycja...
luna76 15.11.2014 10:19
mmmm, od razu zgłodniałam , a jestem przed śniadaniem :D
Bernadeta1 14.11.2014 12:16
bardzo smacznie zrobiona rybka
mirosława4 14.11.2014 11:30
smaczna rybka
wwwiolka 14.11.2014 10:59
Wspaniale wygląda.
VioletoweKucharzenie 14.11.2014 08:20
musi pysznie smakować
Ali 14.11.2014 06:11
Fantastycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak