Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca brukselka w cieście

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 250 gram
piwo 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
maślanka 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 szczypty
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sezam 1 łyżka
olej do smażenia
cynamon
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca brukselka w cieście

Gotujemy garnek wody, delikatnie słodzimy i solimy. Brukselkę myjemy, odcinamy końcówkę i w miejscu końcówki lekko nacinamy na krzyż - w ten sposób pozbywamy się goryczki z brukselki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z piwa, maślanki, mąki, proszku do pieczenia i jajka ukręcamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możemy nie wlewać od razu wszystkich płynów. Możemy regulować nimi gęstość ciasta, na tyle by oblepiło brukselkę w trakcie zamaczania. Doprawiamy sola, cynamonem, zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem i sezamem. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć.
Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 16.11.2014 11:23
Podoba mi się ta propozycja...
caralajna 14.11.2014 16:26
świetny pomysł na brukselkę, którą uwielbiam
R'n'G Kitchen 14.11.2014 12:50
Fajnie podane :) Kocham brukselkę
Futka 14.11.2014 12:31
Wspaniały, przepyszny i bardzo oryginalny pomysł na brukselkę :)
Triss 14.11.2014 10:39
Super pomysł!:)
Ola1984 14.11.2014 10:29
Absolutnie świetny pomysł na odczarowanie często nie lubianej brukselki :)
ben-ka 14.11.2014 09:50
Ciekawie to wymyśliłeś...niby tylko brukselka,a taka apetyczna:)
Kuchenka 14.11.2014 09:41
apetyczne jedzonko
pestka 14.11.2014 09:25
bardzo mi się podoba ta propozycja
Róża1 13.11.2014 23:37
wyśmienity pomysł !!!! zabieram przepis do mojej księgi :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak