Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec z granatem i malinami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 200 g
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 1 łyżka
budyń czekoladowy 141g (3szt po 47 g)
czekolada mleczna 50 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Masa z galaretką

maliny świeże 1 szklanka
granat 1 szt
galaretka czerwona 2 szt
woda 500 ml

Krem chałwowy

budyń waniliowy 80 g (2 op. po 40 g)
mleko 3 szklanki
cukier 2 łyżki
margaryna w kostce 200 g
chałwa waniliowa 100 g
chałwa waniliowo-kakaowa 100 g

Dodatkowo

czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z granatem i malinami

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Krok 1 - Chałwowiec z granatem i malinami foto
2
Następnie po jednym, dwa żółtka.
Krok 2 - Chałwowiec z granatem i malinami foto
3
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do białek i miksujemy tylko do połączenia składników.
Krok 3 - Chałwowiec z granatem i malinami foto
4
Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez 35 minut w 160*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krok 4 - Chałwowiec z granatem i malinami foto
5
Masa z galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia
Krok 5 - Chałwowiec z granatem i malinami foto
6
Krem chałwowy:
W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.
Krok 6 - Chałwowiec z granatem i malinami foto
7
Złożenie ciasta:
W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Krok 7 - Chałwowiec z granatem i malinami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 30.12.2023 07:11
Nie za mało mąki do ciasta? Mnie wyszło z tych składników brownie i jak to przekroić na pół ?
dagita 15.11.2014 14:36
Chałwa, granat, maliny... Czego chcieć więcej? Kawałeczka ciasta :)
Wacław 15.11.2014 11:57
pycha ciacho,przepis na 5 wg mnie :-)
kasienka23 14.11.2014 22:06
smaczne ciasto!
VioletoweKucharzenie 14.11.2014 08:18
dziękuję za miłe komentarze
Krzysztof15 14.11.2014 06:53
palce lizac ,pycha
IKrakowianka 13.11.2014 23:02
wspaniałe połączenie smaków
aginaa 13.11.2014 21:05
cudowne to ciasto
Hrabina w kuchni 13.11.2014 21:05
Bardzo smacznie wygląda.
gosia1988 13.11.2014 20:43
pyszne ciasto
RenataZ-et 13.11.2014 20:12
super wypiek :)
Renataj 13.11.2014 20:06
Wszystko co z chałwą to moje ulubione:)
czekoladka_m 13.11.2014 19:50
Uwielbiam ciasto chałwowe, ale takiej wersji jeszcze nie robiłam;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak