Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś po polsku w kapuście

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gęsie udka 2 szt
kapusta kiszona 50 dag
ząbek czosnku 2 szt
cebula 1 szt
papryka zielona 1 szt
pomidory 2 szt
kminek 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
sól
smalec 5 dag
boczek wędzony 5 dag
śmietana 18 proc 100 ml
natka pietruszki 1 łyżka

Porada

Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś po polsku w kapuście

Kroki postępowania

1
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.
Krok 1 - Gęś po polsku w kapuście foto
2
Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości.
Krok 2 - Gęś po polsku w kapuście foto
3
Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.
Krok 3 - Gęś po polsku w kapuście foto
4
Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.
Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC.
Krok 4 - Gęś po polsku w kapuście foto
5
Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi.
Krok 5 - Gęś po polsku w kapuście foto
6
Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Krok 6 - Gęś po polsku w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 06.01.2017 12:09
z kapustą komponuje się idealnie
jasiek 03.11.2015 16:59
akurat na Marcina
gosia561 07.10.2015 16:10
pięknie złocista
ben-ka 14.11.2014 09:44
Bardzo apetyczne danie,zresztą jak wszystkie u Ciebie:)
Kejti 13.11.2014 22:17
Narobiłeś mi apetytu ,smacznie się prezentuje :-)
fotoviderek 13.11.2014 22:16
Ale apetyczna ta gąska :)
stef 13.11.2014 22:11
Gąska super.
Bernadeta1 13.11.2014 19:33
Jedzonko że palce lizać
Rysia 13.11.2014 16:45
Wygląda wybornie.
Ewelina1991 13.11.2014 16:22
palce lizać ;)
Ania84 13.11.2014 16:16
smakowite mięsko
erym 13.11.2014 15:54
pieknie sie upiekla!
Konczi 13.11.2014 14:57
Fajna ta gąska .. pewnie smaczne ? :)
Marta Ryżek-Kalkowska 13.11.2014 14:54
Smakowity kąsek :)
Agnieszka-87-25 13.11.2014 14:44
apetyczna jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak