Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 10 dag
mleko 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 2 łyżki
margaryna 10 dag
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Nadzienie

jagody
cukier do smaku
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, rozkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko zamieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki, roztrzepane jaja, olej i stopioną (lekko ostudzoną) margarynę. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy w misce ciasto do momentu, aż będzie pięknie odstawać od ręki (jak to zwykle w drożdżowych bywa, w razie potrzeby należy dodać mąkę). Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok. 50 min., aby wyrosło.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Kiedy nie mam świeżych jagód, używam mrożonych, wyjmuję je w ostatniej chwili, rozkruszam, dodaję cukier i kaszę manną, aby wchłonęła sok, który puszczą w trakcie pieczenia. Można też sypać odrobinę kaszy na każdą część ciasta przed dodaniem mrożonych jagód. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku łyżką obtoczoną w mące, nakładamy jagody i formujemy jagodzianki.
Krok 3 - Jagodzianki foto
4
Jagodzianki pozostawiamy jeszcze na ok. 20min., aby podrosły
Krok 4 - Jagodzianki foto
5
Po tym czasie przekładamy je do blaszki i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st.C, uwaga druga porcja z racji rozgrzanego piekarnika piecze się krócej. Powinny mieć złoty kolor - wtedy są najsmaczniejsze.
Krok 5 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.11.2014 17:08
Chętnie zjem :)))
gusia1000 13.11.2014 23:35
Wspaniały wypiek.
iziona 13.11.2014 19:57
Uwielbiam takie z jagodami prosto z lasu
Triss 13.11.2014 18:49
Bardzo lubię domowe jagodzianki. :)
Wiktoria29 13.11.2014 16:19
wyglądają bardzo smacznie
Wiesława1 13.11.2014 14:25
domowe najlepsze
IwonaDD 13.11.2014 13:57
wspomnienie lata
Kuchenka 13.11.2014 13:48
świetne są
Beatris 13.11.2014 13:07
Wyglądają wspaniale:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak