Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki do barszczyku

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka 0,5 kg
drożdże suche 4 łyżeczki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
mleko 1/2 szklanki
masło 160 gram
cukier 1 łyżeczka

Na farsz

mięso mielone indycze 400 gram
pieczarki 500 gram
cebula 300 gram
sól i pieprz
bułka czerstwa
olej do smażenia

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki do barszczyku

Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy.
Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy białkiem, nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Smarujemy żółtkiem, kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadmiar pasztecików możemy zamrozić, ale raczej takowego nie przewiduję ;)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 15.11.2014 16:35
Rewelacja,uwielbiam z mięsa indyczego :-)
Megg 11.11.2014 22:11
wyśmienite :-)
Hrabina w kuchni 11.11.2014 21:02
Lubię, lubię :)
Malinka 11.11.2014 20:52
Prezentują się bardzo apetycznie!
ewelinapac 11.11.2014 20:37
pyszności takie paszteciki
IZABELA29 11.11.2014 20:34
bardzo takie lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak