Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka po cygańsku

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Udka z kurczaka po cygańsku to ciekawa odmiana od klasycznego przepisu z chrupiącą skórką. Taki obiad z pewnością Wam posmakuje.

Składniki:

pałki z kurczaka 10 sztuk
cebula 2 sztuki
suszone śliwki kalifornijskie 5 sztuk
morele suszone 5 sztuk
ketchup pikantny 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 1/2 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 3 łyżeczki
ocet 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka po cygańsku

Kroki postępowania

1

Udka płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę i osuszamy. Następnie oprószamy je solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką.

Krok 1 - Udka po cygańsku foto
2
Na maśle obsmażamy udka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski.
Krok 2 - Udka po cygańsku foto
3
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty.
Krok 3 - Udka po cygańsku foto
4
Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem.
Krok 4 - Udka po cygańsku foto
5

Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego!

Krok 5 - Udka po cygańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adcele 01.12.2014 15:01
Zrobiłam w trochę innych proporcjach, bo mój mężczyzna nie przepada za śliwkami, a tym bardziej za powidłami śliwkowymi. Wyszło genialne, bardzo pikantne, ale jednocześnie zostawał słodki posmak. Polecam z całego serca;)
Barbara13 12.11.2014 22:11
super danie :)
Grazyna0211 12.11.2014 17:21
apetyczne danie
R'n'G Kitchen 12.11.2014 12:49
Przesoczyste! Mniam!
cukiereczek 12.11.2014 09:41
prosto i smacznie
Pani Domu 11.11.2014 22:03
wyglądają bardzo apetycznie
migotka28 11.11.2014 21:50
wspaniały ten kurczaczek
ada.la 11.11.2014 21:41
fajne danie
pajbek 11.11.2014 20:53
Coś dla mnie :-)
Malinka 11.11.2014 20:50
Takie udka zjadłabym ze smakiem, pycha!
ewelinapac 11.11.2014 20:37
wyglądają apetycznie
Edith85 11.11.2014 20:36
chętnie zjadłabym takie udko :)
IZABELA29 11.11.2014 20:35
smaczny obiadek
as28 11.11.2014 20:21
super przepis
irenka 11.11.2014 20:15
ale pyszne jedzonko
Adamorek 11.11.2014 19:46
idealne do piwka
Kolorowa 11.11.2014 19:23
wygląda apetycznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak