Przepis i sposób przygotowania na: Gyros
Chlebki pita: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki.
Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać). Rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut.
Nadzienie: Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na wiele godzin, najlepiej na całą dobę. Zamarynowane mięso smażymy przed podaniem.
Sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników.
Złożenie kebaba: Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną kapustę, podsmażone mięso, plasterek pomidora, odrobinę cebuli, znowu podlewamy sosem i zajadamy się :)
Smacznego!