Sposób przygotowania

Chlebki pita:
Wszystkie składniki łączy my ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki.
Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut.

Nadzienie:
Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na wiele godzin, najlepiej na całą dobę.

Sos: czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników.

Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną kapustę, mięso, plasterek pomidora, odrobinę cebuli, znowu podlewamy sosem i zajadamy się :)

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    kkk-004-2
    Opublikowano

    Futka

    Pyszny gyrosik :)
  • 0
    237120_kobieta_kolorowe_paznokcie_manicure_kubek
    Opublikowano

    Kuchenka

    świetne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Wygląda bardzo smakowicie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    wwwiolka

    Bardzo fajny przepis.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Jadwiga/Jaga85

    Ale mi narobiłaś ochoty! Pysznie wygląda!
  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo apetycznie wygląda.
  • 0
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ale apetyczny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    lubię to :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !