Gyros

Ali

Ali

Gyros

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chlebki pita

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • woda

    270-300 ml
  • drożdże suche

    10 gram
  • sól

    3 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki (plus do smarowania bułek)

Nadzienie

  • łopatka wieprzowa

    350 gram
  • przyprawa do gyrosa

  • kapusta pekińska

  • pomidor

  • cebula biała

  • cebula czerwona

Sos

  • jogurt naturalny

    1 małe opaowanie
  • majonez

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia

  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Chlebki pita:
Wszystkie składniki łączy my ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki.
Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut.

Nadzienie:
Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na wiele godzin, najlepiej na całą dobę.

Sos: czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników.

Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną kapustę, mięso, plasterek pomidora, odrobinę cebuli, znowu podlewamy sosem i zajadamy się :)

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

05.01.2015 13:22
lubię to :)

PaniMISIOWA

11.11.2014 20:58
ale apetyczny!

anemon

11.11.2014 19:57
Bardzo apetycznie wygląda.

Jadwiga/Jaga85

11.11.2014 18:57
Ale mi narobiłaś ochoty! Pysznie wygląda!

wwwiolka

11.11.2014 17:54
Bardzo fajny przepis.

Anna169Hosz

11.11.2014 17:04
Wygląda bardzo smakowicie!

Kuchenka

11.11.2014 16:50
świetne :)

Futka

11.11.2014 16:08
Pyszny gyrosik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat