Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cisto

mąka pszenna 340 g
drożdże suche 5 g
woda letnia 250 ml
sól 3/4 łyżki
cukier 3/4 łyżki
oliwa 2 łyżki

Dodatki

ser mozarella 500 g w bloku
ketchup łagodny
kukurydza w puszce 1 puszka średnia
oliwki czarne Smak kilkanaście sztuk

Porada

Ciasto do pizzy jest zmodyfikowanym przepisem ciasta do pizzy Magdy Gessler - polecam :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki
Krok 1 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto
2
Wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy.
Krok 2 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto
3
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.. Dzielimy ciasto na 4 równe części.
Krok 3 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto
4
Oprószamy porcje ciasta mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy.
Krok 4 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto
5
Na wierzch ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki zielonych oliwek.
Krok 5 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto
6
Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut w 230 stopniach.
Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany kamień na około minut.
Krok 6 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto
7
Pizzę podajemy tuż po przygotowaniu.
Krok 7 - Pizza z kamienia na cienkim cieście z makrelą, kukurydzą i oliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.11.2014 07:20
Lubię taką pizzę
Adam/ZUB3R 11.11.2014 12:25
smaczna pizza
Joannasz3190 11.11.2014 11:32
Uwielbiam domową pizze :)
gosia56 11.11.2014 11:08
Super ;)to porywam jeden kawałek zanim braknie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak