Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

gęsie udka 2 szt
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat

Farsz

kasztany jadalne 6 szt
cebula 0,5 szt
jabłka 0,5 szt
seler naciowy 1 łodyga
rodzynki 1 łyżka - koryntki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz

Sos

żurawina 2 łyżki
kasztany jadalne 8 szt
wino czerwone wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem.
Krok 1 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
2
Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.
Krok 2 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
3
Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.
Krok 3 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
4
Farsz nałożyć na płaty udek.
Krok 4 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
5
Zeszyć ,
Krok 5 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
6
zawinąć w rękaw
Krok 6 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
7
i upiec w temp. 180 oC - 90 minut.
Krok 7 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
8
Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania.
Krok 8 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto
9
Pokroić udziec i podać z sosem.
Krok 9 - Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.11.2014 17:14
danie jak z najlepszej restauracji , brawo
marenka 21.11.2014 18:35
Bardzo apetycznie wygląda:)
ben-ka 20.11.2014 10:33
To musiało wybornie smakować.
stef 11.11.2014 17:00
Z kasztanami chętnie bym spróbował.
erym 11.11.2014 12:33
a tu noga w innej wersji, ale rownie apetyczna i aromatyczna
Kasiaaaaa 11.11.2014 11:54
Cudnie to wyglada...
Maria 70 11.11.2014 11:24
Wspaniała ta gąska.
molanka 11.11.2014 10:45
ale przepyszne jedzonko
Renata9 11.11.2014 10:29
na takie jedzonko to ja się zawsze pisze :-)
Magula 11.11.2014 10:23
O tak, takie danie bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak