Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cynamonowe z orzechami włoskimi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 520 g
cukier 170 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sól ½ łyżeczki
jajko 2
smietana 18% 250 ml
naturalny jogurt 250 ml
olej 120 ml
orzechy włoskie 100 g
cynamon 3 łyżeczki
cukier 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cynamonowe z orzechami włoskimi

Mąkę, cukier, sodę i sól wymieszać razem w jednej misce. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Orzechy włoskie i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z cukrem. Keksówkę (30x12cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto pieczemy w temperaturze 150C przez 65-70 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak