Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 0,5 kg
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
galaretki malinowe 2
mąka pszenna 100 g
cukier 100 g
jajko 3
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
olej 3 łyżki
likier kokosowy 1 kieliszek
serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 500 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier puder 180 x2 g
wiórki kokosowe 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy

Do ciasta potrzebne są dwie tortownice, mniejsza (np. 18cm) i większa (np. 23cm).
Galaretki rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.

MASA MALINOWA:
Maliny myjemy i blend ujemy, następnie przecieramy przez bardzo drobne siteczko (aby oddzielić od owoców pestki). Do malin dodajemy 4 łyżki cukru pudru i sok z cytryny, a następnie tężejącą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do mniejszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (minimum godzinę).

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Miksujemy (ok. 5 minut) aby masa była bardzo puszysta. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całą masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka) w 180C. Upieczone ciast ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

MASA SEROWA:
Żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser mascarpone mieszamy z 180g cukru pudru i likierem za pomocą trzepaczki. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze 180g cukru pudru. Ok. 4 łyżki śmietany ze schłodzoną żelatyną, gdy składniki dokładnie się połączą całą żelatynę delikatnie wlewamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Od razu dodajemy kilka łyżek bitej śmietany do masy serowej i mieszamy trzepaczką. Dodajemy pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszamy.

Wykończenie ciasta: Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy). Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopt. Na środku ciasta umieścić malinową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą część masy serowej. Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 11.11.2014 21:03
Uwielbiam takie torciki z galaretką :)
Gracer 11.11.2014 09:24
super wygląda
Iwusia 10.11.2014 23:16
zjadłabym taki
Megg 10.11.2014 23:04
wspaniały torcik
ewelinapac 10.11.2014 22:32
świetne ciasto
Jadwiga/Jaga85 10.11.2014 22:30
Pyszne ciasto!
RenataZ-et 10.11.2014 21:42
bardzo apetyczny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak