Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy
Galaretki rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
MASA MALINOWA:
Maliny myjemy i blend ujemy, następnie przecieramy przez bardzo drobne siteczko (aby oddzielić od owoców pestki). Do malin dodajemy 4 łyżki cukru pudru i sok z cytryny, a następnie tężejącą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do mniejszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (minimum godzinę).
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Miksujemy (ok. 5 minut) aby masa była bardzo puszysta. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całą masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka) w 180C. Upieczone ciast ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
MASA SEROWA:
Żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser mascarpone mieszamy z 180g cukru pudru i likierem za pomocą trzepaczki. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze 180g cukru pudru. Ok. 4 łyżki śmietany ze schłodzoną żelatyną, gdy składniki dokładnie się połączą całą żelatynę delikatnie wlewamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Od razu dodajemy kilka łyżek bitej śmietany do masy serowej i mieszamy trzepaczką. Dodajemy pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszamy.
Wykończenie ciasta: Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy). Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopt. Na środku ciasta umieścić malinową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą część masy serowej. Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.