Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowane skórki cytrusów

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 3 szt
cytryny 3 szt
woda 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowane skórki cytrusów

Pomarańcze i cytryny a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje.
Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 10.11.2014 17:49
Też sobie zrobie takie domowe skórki...fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak