Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe choinki z czekoladą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podstawowe

masło 200 g
cukier puder 90 g
mąka pszenna 230 g
mąka ziemniaczana 70 g
cynamon Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

polewa czekoladowa

czekolada mleczna 70 g
czekolada gorzka 50 g
śmietanka kremowa 1 szklanka
masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe choinki z czekoladą

Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować aż uzyskamy gładka kulę. Ciasto zawinąć w folie spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut.

Polewa: W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w polewie otrzepując jej nadmiar i oprószyć maczkiem dekoracyjnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak