Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron trofiette

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

makaron 200 g (trofiette)
fasolka szparagowa 100 g
ziemniaki 4 małe
pesto 1/2 szklanki (z bazylii)
parmezan starty 2 łyżki

Pesto z bazylii

bazylia świeża 1/2 szklanki
orzeszki piniowe 1 łyżka
ząbki czosnku 2 posiekane
oregano świeże 1 łyżka
oliwa 1/4 łyżki
parmezan starty 2 łyżki (czubate)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron trofiette

Obrałem ziemniaki i pokroiłem w plasterki o grubości około 1 cm .
Fasolkę po umyciu i odkrojeniu końcówek pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
Zagotowałem wodę z odrobiną soli , wrzuciłem do niej ziemniaki . Gotowałem na średnim ogniu do miękkości. Potem odcedziłem i odstawiłem. Do wody po ziemniakach wrzuciłem fasolkę , gotowałem do miękkości , odsączyłem i odstawiłem. Makaron ugotowałem w dużej ilości wody , wykorzystałem tę po ziemniakach , wrzuciłem makaron , gotowałem ok. 20 minut .
Połączyłem wszystkie składniki , delikatnie wymieszałem , dodałem pesto , posypałem parmezanem i udekorowałem listkiem bazylii.

Pesto : bazylię , orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni , czosnek , oregano, szczyptę soli utarłem w moździerzu na pastę , Dodałem oliwę , ser . Wszystko dokładnie wymieszałem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 10.11.2014 15:38
super przepis
erym 10.11.2014 15:31
znam ten makaron, przepis na 5!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak