Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka z groszkiem - zabielana

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek konserwowy 1 puszka
marchew 2 duże
mleko 3,2% 1/2 szkl.
mąka pszenna 2-3 łyżki
masło 1-2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Porada

Gotowy sosik można doprawić curry, posiekanym koperkiem lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka z groszkiem - zabielana

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki do przygotowania potrawy.
Krok 1 - Marchewka z groszkiem - zabielana foto
2
Marchewki obrać, pokroić w kostkę, lekko osolić, zalać niewielką ilością gorącej wody (tylko tyle, aby marchewka była nakryta na 1-2 cm) i ugotować do miękkości. Dodać odcedzony groszek, a jeśli zalewy jest w puszce niewiele, również ją dolać. Dodać odrobinę cukru i przyprawy warzywnej, wymieszać i mocno rozgrzać.
Krok 2 - Marchewka z groszkiem - zabielana foto
3
Mąkę zalać mlekiem i roztrzepać tak, aby nie było grudek.
Krok 3 - Marchewka z groszkiem - zabielana foto
4
Gorące warzywa zalać zawiesiną z mleka i mąki - podgrzewać, stale mieszając, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Dodać na koniec świeżego masła oraz zmielonego pieprzu do smaku.
Krok 4 - Marchewka z groszkiem - zabielana foto
5
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Marchewka z groszkiem - zabielana foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak