Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 800 g pieczonego mięsa ze skórą
żołądki drobiowe 100 g z kaczki
serca drobiowe 100 g z kaczki
wątróbka drobiowa 100 g z kaczki
cebula
pieczarki 100 g
bułka 2 wrocławskie
mleko 3,2% 750 g
skórka z cytryny 1/2
masło 2 łyżki
boczek surowy 150 g
por (biała część)
seler korzeniowy mały
natka pietruszki
koperek
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
estragon 1 łyżka
jajko 2
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki

Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem .
Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 10.11.2014 13:04
Wspaniały pasztet. Lubię taki niezbyt mocno przemielony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak