Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bób okraszony czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bób 500 g
masło 50 g
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bób okraszony czosnkiem

Kroki postępowania

1
Bób dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy sól. Stawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż bób będzie miękki i łatwo odchodził od skórki.
Krok 1 - Bób okraszony czosnkiem foto
2
Gdy bób jest już ugotowany, wówczas odcedzamy go i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Bób okraszony czosnkiem foto
3
Jeszcze letni bób oddzielamy od skórki. Przekładamy go do miseczki, a skórki wyrzucamy.
W rondelku roztapiamy masło.
Krok 3 - Bób okraszony czosnkiem foto
4
Wyciskamy do niego przez praskę obrane ząbki czosnku. Mieszamy i chwilkę razem przesmażamy.
Krok 4 - Bób okraszony czosnkiem foto
5
Tak roztopionym masełkiem z czosnkiem polewamy nasz bób i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Bób okraszony czosnkiem foto
6
Bób okraszony czosnkiem jest już gotowy do podania.
Krok 6 - Bób okraszony czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 09.11.2014 15:04
lubie bób na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak