Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 10 dkg
jajko 3
żółtko jajek 2
mleko 0,5 litra
masło roślinne 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Z niewielkiej ilości mleka, mąki, cukru i drożdży (całych) zrobić zaczyn. Pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Jajka utrzeć z resztą cukru. Wyrośnięte drożdże przełożyć do miski z mąką, dodać jajka i mleko z masłem. dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować (ok 1,5 cm). Szklanką wykroić krążki, odłożyć do wyrośnięcia. Parować porcjami po 10 minut. Ja polałam je sosem jagodowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 09.11.2014 21:06
idealne!!!!!
jola91 09.11.2014 19:03
Pamiętam je z dzieciństwa, jednak sama ich jeszcze nie robiłam :) Zapisuję w ulubionych...
VioletoweKucharzenie 09.11.2014 16:52
jeszcze nigdy takich nie jadłam, wygladają pysznie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak