Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 300 g
mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżki
masło 5 łyżek
jajko 2 szklanki
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Ser zmielić 3 razy. Mąke przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone masło. Wszystkie skłądniki posiekać tak, żeby sie dobrze połączyły.
Dodac cukier wymieszany z cukrem waniliowym, następnie jajka i zmielony ser.
Szybko wyrobić masę. Rozwałkowac a następnie szklanka wycinać placuszki. W każdym w srodku wyciać dziurkę.
Rozgrzac dobrze tłuszcz, kłaść na nim krążki i smażyć z obu strona na złoty kolor. Odsączać na papoeriwym reczniku i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 09.11.2014 11:58
też dawno nie jadłem oponek
R'n'G Kitchen 08.11.2014 16:39
Wieki nie jadłem. Super!
Krystyna32 08.11.2014 08:39
bardzo smaczne
Ewelina1991 08.11.2014 08:05
uwielbiam oponki;)
IKrakowianka 07.11.2014 22:17
uwielbiam!
Gracer 07.11.2014 21:48
bardzo lubię takie, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak