Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybiarz drożdżowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
woda 1/3 szkl
cebula 1 szt
olej 1 łyżeczka
boczek wędzony 2 plastry
grzyby leśne 15 dag
ser żółty 20 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybiarz drożdżowy

W letniej wodzie rozcieramy drożdże z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy z solą i wyrośniętymi drożdżami. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę razem z wędzonym boczkiem. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki , a żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby z cebulą, które przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na blasze, a następnie posypujemy także podsmażonym boczkiem i grzybami z cebulką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut, wyjmujemy posypujemy startym serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 07.11.2014 16:21
ależ bym się chętnie skusiła!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak