Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z brukselką i orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
brukselka 300 gram
boczek 300 gram
parmezan starty 200 gram
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek ząbki 3-4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki
woda ok. 150 ml
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z brukselką i orzechami

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier.
Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości.
Dokładamy połowę startego parmezanu i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią.
Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 06.11.2014 16:14
Polecam :)
IZABELA29 06.11.2014 08:15
takiego nie robiłam
Magda60 05.11.2014 22:51
ciekawe polaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak