Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 150 g
mąka orkiszowa 150 g
mąka z nasion amarantusa 100 g
mąka tortowa 100 g
otręby orkiszowe 2 łyżki
słonecznik łuskany 100 g
granat 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
maślanka 600 ml

Porada

To mój kolejny eksperyment jeśli chodzi o pieczenie chleba. Przyznam, że pestki granatu w chlebie dają dość oryginalny smak, jednak dla mnie bardzo dobry.

Przepis i sposób przygotowania na: Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-)

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
Krok 1 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
2
Dosypać mąkę orkiszową.
Krok 2 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
3
Dosypać mąkę z nasion amarantusa.
Krok 3 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
5
Dodać mąkę tortową.
Krok 4 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
6
Wsypać otręby orkiszowe i wymieszać.
Krok 5 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
7
Uprażyć słonecznik na suchej patelni i dodać do mąk.
Krok 6 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
9
Owoc granatu wypestkować i dodać pestki do miski, wymieszać.
Krok 7 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
10
Dodać łyżeczkę soli.
Krok 8 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
11
Dodać łyżkę prawdziwego miodu. Za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 9 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
12
Świeże drożdże pokruszyć i dodać do całości.
Krok 10 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
13
Na końcu dodać maślankę i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 11 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
14
Ciasto "odgazować" i przełożyć do dwóch silikonowych foremek.
Krok 12 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
15
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 13 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto
16
Smacznego !
Krok 14 - Wybuchowy chlebek, czyli granat w środku :-) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.11.2014 17:13
podoba mi się, że kombinujesz z chlebami :D
gosia56 08.11.2014 10:40
na pewno pyszny chlebek ;)
adelajda 07.11.2014 14:32
pomysł super
Kasia35 06.11.2014 08:30
z granatem? bałabym się go spróbować ;D
ewelinapac 05.11.2014 21:47
fajny pomysł
Hrabina w kuchni 05.11.2014 21:41
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak