Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z mąką gryczaną

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 20 gram
woda ciepła 300 ml
miód prawdziwy 4 łyżeczki
olej rzepakowy 4 łyżki
mąka gryczana 1,5 szklanki
mąka orkiszowa typ 2000 1,5 szklanki
siemię lniane 1/3 szklanki
sól 1 łyżeczka

Po posypania

siemię lniane 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z mąką gryczaną

Kroki postępowania

1
Drożdże wkruszyć do ok. 100ml lekko ciepłej wody, dodać miód i łyżkę mąki gryczanej. Pozostawić na 10-15 minut.
Krok 1 - Bułki z mąką gryczaną foto
2
Dodać resztę wody, mąki gryczanej i szklankę mąki orkiszowej (pół pozostawić na później). Dodać olej, sól i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto kilka minut.
Krok 2 - Bułki z mąką gryczaną foto
3
Ciasto pozostawić w misce na około godzinę żeby wyrosło.
Krok 3 - Bułki z mąką gryczaną foto
4
Na deskę wysypać troche mąki orkiszowej, wyjąć ciasto i zagnieść lekko podsypując mąką. Rozwałkować rulon i podzielić na równe części. Ja podzieliłam na 9 :)
Krok 4 - Bułki z mąką gryczaną foto
5
Uformować bułeczki i pozostawić na papierze do pieczenia na ok. pół godziny by bułeczki podrosły. Przed włożeniem do piekarnika pędzelkiem posmarować wierzch bułki woda i posypać siemieniem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180stopni.
Krok 5 - Bułki z mąką gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 06.11.2014 15:10
wspaniałe bułeczki :)
Habibi 06.11.2014 09:14
pysznie wyglądają - uwielbiam dodatek mąki gryczanej w pieczywie )
gosia56 05.11.2014 20:54
Na pewno pyszne bułeczki;)
gosia561 05.11.2014 20:43
doskonałe bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak