Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki korzenne

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI NA OKOŁO 300 PIERNICZKÓW

mąka pełnoziarnista 300 g
mąka pszenna typ 650 700 g
masło 300 g
jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
miód płynny 400 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania (2 x 20 g)
kakao 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kefir 3 łyżki
sól 1 szczypta

DEKORACJA (DO WYBORU)

pisak cukrowy
polewa czekoladowa
perełki cukrowe
syrop cukrowy

Porada

Do puszki z pierniczkami możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy będą jeszcze lepsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki korzenne

Kroki postępowania

1
Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :)

Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć".

Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód.

Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.

Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.
Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.
Krok 1 - Pierniczki korzenne foto
2
Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.

* podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką
Krok 2 - Pierniczki korzenne foto
3
Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.
Krok 3 - Pierniczki korzenne foto
4
Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.
Krok 4 - Pierniczki korzenne foto
5
Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji.
Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.

Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.

Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :)

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Pierniczki korzenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 07.01.2015 18:50
pięknie kolorowe :)
Adamorek 16.12.2014 14:18
pięknie kolorowe
romanrafal
romanrafal 15.12.2014 17:39
piękne apetyczne pierniczki
gacopierz23 23.11.2014 17:46
piękne takie kolorowe ciasteczka
caralajna 08.11.2014 10:08
śliczne, kolorowe i pyszne
Wiktoria29 07.11.2014 09:44
fantazyjnie udekorowane
Ola1young 06.11.2014 15:53
ładne i pyszne :)
Renataj 06.11.2014 09:01
Ale śliczności:)
IwonaDD 06.11.2014 08:53
śliczne pierniczki
Hrabina w kuchni 05.11.2014 21:44
Ale ich dużo :)
Katarzyna/kate1980 05.11.2014 21:40
ślicznie udekorowane
IKrakowianka 05.11.2014 21:22
ślicznie ozdobione :)
gosia561 05.11.2014 20:44
pięknie i świątecznie
Mama niejadka 05.11.2014 20:23
Śliczne i kolorowe :)
as28 05.11.2014 20:17
śliczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak