Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki korzenne
Kroki postępowania
Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć".
Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód.
Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.
Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.
* podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką
Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.
Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.
Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :)
Życzę smacznego! :)