Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne risotto

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 150 g
cebula 1
kurki blanszowane 200 g
dynia 100 g
papryka czerwona 1/2
suszone pomidory 6
natka pietruszki 2 łyżka posiekana
bulion 800 ml
wino białe wytrawne 100 ml
masło 2 łyżka
sól do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne risotto

Kroki postępowania

1
W szerokim rondlu roztopić masło.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do rondla i zeszklić, potem wsypać ryż i smażyć aż ryż się także zeszkli.
Krok 1 - Jesienne risotto foto
2
Wlać wino i dusić aż się wchłonie w ryż.
Potem porcjami wlewać bulion i gotować do momentu aż ryż zabierze nadmiar bulionu.
W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory i dalej dusić od czasu do czasu mieszając.
W miarę potrzeby wlewać bulion.
Krok 2 - Jesienne risotto foto
3
Dodać kurki, dynię i natkę i dalej dusić do miękkości wszystkich składników i dodać przyprawy.
Gdy risotto jest gotowe w miarę potrzeby doprawić.
Krok 3 - Jesienne risotto foto
4
Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań.
Podawać gorące.
Krok 4 - Jesienne risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 06.11.2014 14:03
wygląda tak smacznie i krzyczy zjedz mnie !
Edith85 05.11.2014 19:43
pyszne danie w kolorach jesieni :)
BernadettaP 05.11.2014 19:37
Wygląda meeeega apetycznie ! Tylko bym teraz z papryki zrezygnowała, bo w ciąży kompletnie nie mam na nią ochoty, choć "normalnie" uwielbiam :)
Konczi 05.11.2014 16:33
Pyszne danie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak