Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedojrzewający piernik z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
masło 0,5 kostki
cukier 0,5 szkl
jajko 2 szt
powidła śliwkowe 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
mleko 1 szkl
kakao 3 łyżki
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
skórka pomarańczowa 3 łyżki
rum 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Niedojrzewający piernik z bakaliami

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie z rumem, a orzechy drobno siekamy. Masło ucieramy na puszystą masę stopniowo dodając cukier i jajka. Następnie przesiewamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem mieszamy, dodając stopniowo powidła i mleko. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, odsączone i oprószone w kakao rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Pieczemy przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do ok 170°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, polewamy polewą czekoladową lub ozdabiamy w inny sposób.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 05.11.2014 13:09
ja też lubię pierniki
olyabuziaczek 05.11.2014 12:02
bardzo lubie pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak