Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w piwie z miodem
Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym golonkę włożyć do woreczka strunowego - dodać plastry cebuli, przyprawy, miód i piwo. Zamknąć szczelnie woreczek i włożyć do lodówki (można woreczek umieścić w misce, dla pewności, że nic nie wycieknie) - marynować 12-24 godziny, a co kilka godzin odwracać woreczek.
Zamarynowane golonki odsączyć z zalewy, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać utartą marchew i selera, lekko osolić i dołożyć przyprawy z marynaty, ale bez cebuli. Gotować, aż golonki znacznie zmiękną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą piwno-miodową razem z cebulą i włożyć do gorącego piekarnika.
Piec do miękkości, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą, aż golonki uzyskają rumiany kolor.