Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona w piwie z miodem

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 szt.
piwo 1 butelka
miód płynny 3-4 łyżki
marchewka 1 średnia
seler korzeniowy średni kawałek
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
Owoc jałowca cały Prymat 5 szt.
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
cebula 1 duża

Porada

Do marynaty można dodać zmiażdżony czosnek albo nafaszerować surowe golonki całymi ząbkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w piwie z miodem

Golonki oczyścić z włosków za pomocą jednorazowej maszynki do golenia - nie powinny być opalane, ponieważ skórka wtedy staje się gumowa.

Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym golonkę włożyć do woreczka strunowego - dodać plastry cebuli, przyprawy, miód i piwo. Zamknąć szczelnie woreczek i włożyć do lodówki (można woreczek umieścić w misce, dla pewności, że nic nie wycieknie) - marynować 12-24 godziny, a co kilka godzin odwracać woreczek.

Zamarynowane golonki odsączyć z zalewy, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać utartą marchew i selera, lekko osolić i dołożyć przyprawy z marynaty, ale bez cebuli. Gotować, aż golonki znacznie zmiękną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą piwno-miodową razem z cebulą i włożyć do gorącego piekarnika.
Piec do miękkości, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą, aż golonki uzyskają rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2014 09:02
Pierwszy raz mi tak cudna wyszła - kilka minut dopiekałam na kratce nad brytfanką, żeby lekko przeschła z sosu. Ja byłam nią zachwycona, bo lubię na słodko żeberka czy golonkę, ale mężusiowi nie podeszła - twierdzi, że jak ma wybór, to na słodko woli czekoladę ;)
ben-ka 05.11.2014 20:33
nooooo zdjęcie piękne,aż chce się zjeść.
izapozdro 05.11.2014 19:25
wow, wygląda niesamowicie :)
Niki22 05.11.2014 18:53
mmm takie mięsko to ja lubię :)
kasienka23 05.11.2014 18:04
pyszne goloneczki!
Renataj 05.11.2014 14:33
No na taki widok to aż ślinka cieknie:) Pięknie się upiekły.
Gracer 05.11.2014 13:11
wygląda powalająco, super przepis
Zdzisław 05.11.2014 13:00
wygląda smacznie, ale bym taką zjadł teraz
Anna169Hosz 05.11.2014 12:13
Nie ma to jak golonka :)
Alex_M 05.11.2014 11:40
mąż dostał ślinotoku ;) a i ja bym zjadła ;)
gabrysia123 05.11.2014 11:15
Mój mężczyzna byłby zachwycony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak