Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek serowo-cytrynowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

placek

mąka pszenna 250 g
cukier 20 g
margaryna 150 g
serek homogenizowany 200 g
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
sok z cytryny 0,5 sztuki

lukier

cukier puder
woda
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek serowo-cytrynowy

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i wszystko miksujemy.
Ciągle mieszając dodajemy po łyżce przesianej mąki z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 1 - Placek serowo-cytrynowy foto
2
Ciasto wykładamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy (28 cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 2 - Placek serowo-cytrynowy foto
3
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i małej ilości wody i posypać posypką.
Krok 3 - Placek serowo-cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ice cubes 05.11.2014 10:12
zapowiada się smacznie :)
marenka 05.11.2014 08:42
Chętnie bym spróbowała kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak