Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka tortowa 220 g
mąka ziemniaczana 95 g
cukier 160 g
masło 160 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń śmietankowy 10 g
mak 4 łyżki
aromat śmietankowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z makiem

Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy.
W jednej misce białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
W drugiej żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak cały, wystudzone masło i aromat. Całość dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy małymi porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy.
Na formę wysmarowaną tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
i pieczemy przez około 55 minut, a następnie studzimy babkę w formie na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.12.2014 07:45
pyszna babka, fajnie się prezentuje
Kejti 13.11.2014 22:14
Chętnie zjem kawałeczek do kawki :-)
Alex_M 06.11.2014 17:37
jaka fajna babeczka :)
wwwiolka 05.11.2014 09:56
Bardzo fajny przepis.
Renata9 05.11.2014 07:50
bardzo smaczna babka
bhb8 04.11.2014 23:11
z chęcią by się zjadło :)
olyabuziaczek 04.11.2014 22:07
musze pomyslec zrobic cos z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak