Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Dynia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe

mąka pszenna 2 szkalnki
czekolada gorzka 1 tabliczka
cukier pół szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło lub margaryna 100 gram
jajko 2 sztuki
śmietana gęsta 0,5 szklanki
wrzątek 0,5 szklanki

Krem/budyń

mleko 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki
masło lub margaryna 3/4 kostki

do przełożenia ciasta

masa kajmakowa 0,5 puszki

Masa cukrowa 1 kg

barwnik spożywczy do ciast kilka potrzebnych kolorów
masa cukow 1 kg

Porada

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej na bita śmietanę ponieważ rozpuści się jak lody.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Dynia

Kroki postępowania

1
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do lekkiego ostudzenia W osobnej misce ucieram masło, pod koniec ucierania dodaję stopniowo cukier. Wbijam po jednym jajku. Dodaję aromat migdałowy oraz roztopioną czekoladę. Następnie dodaję na przemian mąkę,sodę ,sól i śmietaną, wciąż miksując Na koniec wlewam wrzątek, dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanych masłem i posypanych mąką dwóch misek.
Krok 1 - Tort Dynia foto
2
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Tort Dynia foto
3
Odlej pół szklanki mleka i rozprowadź w niej cukier i budyń. resztę mleka zagotuj i po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową. Następnie dokładnie wymieszaj ,aby nie było grudek i pozostaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj z margaryną.
Krok 3 - Tort Dynia foto
4
Po wystudzeniu przecinamy każde ciasto na pół i przekładamy toffi i kremem.składamy ciasto na kształt kuli. Wierzch również posmaruj kremem i pozostaw na godzinę w lodówce do schłodzenia.
Krok 4 - Tort Dynia foto
5
Po schłodzeniu robimy na torcie pionowe nacięcia ,które będą tworzyły wgłębienia naszej dyni.
Krok 5 - Tort Dynia foto
6
Masę cukrową zabarw w takich proporcjach jakie będziesz potrzebować na tort i dekoracje.
Krok 6 - Tort Dynia foto
7
Obkładamy nasza rozwałkowaną czarną masą cukrową przód tortu.
Krok 7 - Tort Dynia foto
8
Następnie rozwałkuj masę cukrową pomarańczową.
Po rozwałkowaniu wytnij na dole zęby ,nos i oczy. pozostaw na 20 minut aby masa lekko zastygła
Krok 8 - Tort Dynia foto
9
Następnie przełóż masę cukrową na torcika. Dokładnie dociskaj masę ,aby ładnie weszła w nasze wgłębienia na torcie i tworzyła ładne kształty dyni.
Krok 9 - Tort Dynia foto
10
Z brązowej masy robimy łodygę dyni.
Krok 10 - Tort Dynia foto
11
a z zielonej ozdobne spiralki i listki.
Krok 11 - Tort Dynia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 21.11.2014 08:38
Bardzo dziękuję :)
gosia561 16.11.2014 14:15
dzieło sztuki
matesko 16.11.2014 12:37
na Hallowen idealny
Karolina32 14.11.2014 17:54
Efekt rewelacyjny!
turkus3 13.11.2014 11:20
jaki fajniutki torcik :-)
pestka 10.11.2014 21:30
wspaniała!!!
Marta Ryżek-Kalkowska 07.11.2014 10:41
i taka była :)
wioleczka83 06.11.2014 21:20
wygląda przepysznie
Marta Ryżek-Kalkowska 06.11.2014 16:31
Dziękuję :) była mega czekoladowa :)
adelajda 06.11.2014 15:13
Ładna dynia :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak