Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5-2 kg
karkówka 750 g
sok pomidorowy 1-2 szkl.
ziele angielskie 5 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3
Papryka słodka mielona Prymat 1-2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek cały Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
przyprawa uniwersalna
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
smalec 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Porada

Ja zazwyczaj rozkładam duszenie bigosu na dwa dni, co pozytywnie wpływa na jego walory smakowe. Kilka razy dziennie rozgrzewam bigos na 30 minut, a następnie wyłączam i studzę - dobrze jest wynosić wtedy bigos w chłodne miejsce np. na balkon.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym

Kroki postępowania

1
Kapustę opłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i zalać wodą w dużym garnku. Dodać kminek, jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do czasu, aż zmięknie.
Krok 1 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
2
Plastry karkówki obsmażyć na rumiano na mieszaninie smalcu i oleju.
Krok 2 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
3
Mięsem nakryć podgotowaną kapustę, dolać trochę gorącej wody z rozpuszczoną przyprawą warzywną i nadal dusić pod przykryciem.
Krok 3 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
4
Kiedy mięso zmięknie przełożyć je na talerz i rozdrobnić - można pokroić lub porozrywać palcami na mniejsze kawałki. Dodać ponownie do kapusty.
Krok 4 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
5
Dosypać paprykę mieloną, trochę pieprzu i wymieszać dokładnie i dusić bez pokrywki, aż odparuje znaczna część płynu.
Krok 5 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
6
Zalać kapustę sokiem pomidorowym i dusić na niewielkim płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie niemal miękka.
Krok 6 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
7
Dosypać majeranek, czosnek granulowany i ew. nieco pieprzu.
Krok 7 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
8
Dusić jeszcze kwadrans.
Krok 8 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto
9
Podawać z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Krok 9 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 26.10.2015 15:24
wspaniały bigos
staropolanka5 16.05.2015 23:28
bigos wyszedł super
Habibi 11.11.2014 17:45
Bigos bardzo lubię, robię w ilości takiej, by było co odgrzewać przez 2-3 dni, bo z każdym dniem nabiera lepszego smaku :)
mysza75 04.11.2014 10:14
jaki smaczny bigos pycha
Hrabina w kuchni 03.11.2014 22:42
Mniam, mniam.:)
Czyki 03.11.2014 21:43
Bardzo pyszniutko :)
IZABELA29 03.11.2014 20:46
ale chętnie bym zjadła taki
Katarzyna59 03.11.2014 17:17
uwialbiam takie bigosy
Anna133 03.11.2014 16:54
ależ apetyczne danie !
Lis 03.11.2014 16:07
Przepyszny:)aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak